Христиан Митев: „Мълчаливото съгласие“ в администрирането ще намали бюрокрацията
13.11.2017г.

„Въвеждането на „мълчаливото съгласие“, което се прави с промените в Административно-процесуалния кодекс, ще помогне основно за облекчаване дейността на бизнеса и гражданите при достъпа им с администрацията при издаването на различни документи“. Това каза в юридическото предаване на БНР „Законът и Темида“ народният представител от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Христиан Митев, който е и зам.- председател на парламентарната Комисия по правни въпроси.

По думите му това касае издаване на различни разрешителни и лицензи за извършване на търговска дейност, включително и издаването от общинската администрация на разрешения за поставяне на преместваеми обекти за извършване на търговска дейност. „Така, от една страна ще бъде намалена бюрокрацията за гражданите и бизнеса, а от друга страна ще дисциплинираме администрацията, така че тя да се произнася в срок“, посочи Христиан Митев.

Предложението е важно и заради електронизацията на административното производство, посочи депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“. Посредством гъвкави и разумни способи за призоваване, задължение за обявяване на електронен подпис при внасяне на жалба, при молба или друг документ, с който стартира административното производство, ще се пести време и ще се облекчи процедурата.