„Обединени патриоти” с дарение за издигане знамето на Ботевата чета на Козлодуйския бряг
23.11.2017г.

В края на май трима души, работещи в атомната електроцентрала край Козлодуй, инициират кампания за изграждане на два петнадесетметрови пилона, които да се монтират в Ботев парк в дунавския град и на които да се веят българският трибагреник и знамето на Ботевата чета. Мястото, на което се предвижда да се монтират те, е точно късчето земя, където Ботев и неговата чета са целунали българския бряг, слизайки от кораба „Радецки”.

Поводът за кампанията е честването на 140-та годишнина от Освобождението на България, което ще отбележим през 2018 г. Общата сума, която е нужна за поставянето на двата пилона със знамена, е 8000 лева.

Средствата се набират чрез дарения, като към началото на юли събраната сума е едва 1600 лева - в музея „Новата станция на България” са събрани 500 лева, в кутията в Общината 200 лева, 300 лева е дарил фен клубът на ЦСКА в Козлодуй „Червена чета Радецки”, 100 лева са събрани от клуб BMW Козлодуй, 100 лева - дарени от ОFF RОАD Козлодуй, а останалите са от дарения на работещи в атомната електроцентрала.

Днес лидерите на НФСБ, „Атака” и ВМРО взеха решение от коалицията „Обединени патриоти“ да дарят 2000 лева за инициативата, така че по-скоро на Козлодуйския бряг да се развеят гордо и отвисоко двете знамена.