Ракиджиите поискаха законови промени срещу нелегалното производство на българската напитка
Позиция на Национално сдружение „Българска домашна ракия“
29.11.2017г.

Ние, членовете на НС „Българската домашна ракия“ категорично се разграничаваме от нелегалните производители на алкохол и възразяваме срещу тиражираните внушения, че в специализираните малки обекти за дестилиране се произвежда контрабандно домашна ракия.

Ясно искаме да заявим, че по сега действащото законодателство на Р.България единствено и само в тези обекти гражданите имат право законно да дестилират алкохол за собствена консумация.

Позицията ни бе приета единодушно на Общо събрание на НС „Българската домашна ракия“, проведено на 27.11.2017 г., на което присъстваха над 140 областни координатори и членове на сдружението.

Едно от решенията на събранието бе да се инициира среща с вицепремиера Валери Симеонов, която се осъществи днес, 29 ноември.

С г-н Симеонов обсъдихме проблема с нелоялната конкуренция от страна на незаконно извършващите тази дейност обекти на последвала среща с вицепремиера Валери Симеонов. Порочната практика на тези нелегални производители да не събират акциз, създава предпоставки и регистрираните по закон обекти, също да не го правят.

Заявихме, че НС „Българската домашна ракия“ осъжда подобен начин на работа, въпреки икономическата принуда за подобно закононарушение. В същото време се обърнахме към вицепремиера Симеонов за справяне с нелегалното производство и сивия сектор в бранша, чрез законови промени и съдействие от страна на държавата за ограничаването и премахването им.

По време на срещата бяха обсъдени и мерки за включването на домашната ракия в предстоящия за изготвяне закон за българските уникати, в който да бъде предвидено и това производство на най-традиционната българска напитка, съобразено с европейската директива.

Благодарим на вицепремиера Валери Симеонов за проведената среща и искрено се надяваме за съдействие от страна на държавата за решаване на натрупаните проблеми в сектора.