Валери Симеонов: Големите производители на алкохол работят в симбиоза с нелегалните казани
В България има около 1500 законно регистрирани казана, а около 5-6 хиляди незаконни, каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ
30.11.2017г.

Големите производители на алкохол работят в симбиоза с нелегалните казани за ракия, като по този начин позволяват сивата икономика в сектора да се увеличава. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ тази сутрин.

Валери Симеонов уточни, че с този проблем той се занимава от края на 2015 г., когато в Народното събрание беше прокаран силно дискриминационен текст в Закона за данъчните складове и акцизи. С него бе ограничена възможността на законно регистрираните производители да произвеждат предишните количества ракия.

Така половината от производителите в бранша са били подложени на фалит. През февруари тази година старият текст в закона е бил върнат и е възстановена нормалната работа на дистилационните обекти.

Срещу това обаче сега отново са започнали атаки от големите монополи. Тъй като една от целите на НФСБ е борбата с олигархията, това обуславяло и ролята на вицепремиера в защитата на дребните производители.

Що се отнася до вчерашната среща със собственици на лицензираните дистилационни обекти, Симеонов подчерта, че е бил поставен отново въпросът за ”безметежно съществуващия сив сектор”.

В България има около 1500 законно регистрирани казана, а около 5-6 хиляди незаконни. Те остават безинтересни за Агенция митници, за НАП, а всеки кмет ги знае, според вицепремиерът. Те подбивали бизнеса на законните производители, които си плащали данъците и акцизите.

”Тук се е получила интересна симбиоза между големите производители, които по никакъв начин не може да се каже, че произвеждат българска ракия. Това, което те правят, е основно от меласа - остатъци от захарна тръстика - и със зърнен етилат. Незаконните, които не са регистрирани никъде и, които държавните институции се правят, че не ги виждат, купуват спирт от големите производители. И с този спирт правят същото, което и големите - имитация на ракия”, обясни вицепремиерът.

По думите му проблеми в управляващата коалиция няма никакви проблеми. Той добави, че управляващите си казват всичко и ”не се слугува на по-големия”, което е успешната формула за стабилност.

По темата с опазването на българската граница, Валери Симеонов заяви, че има корупция, свързана с трафика на мигранти, но тя е на ниско ниво - сред граничните полицаи.