Борис Ячев: В радикалния ислям геноцидът е издигнат в ранг на системна политика
Предложението на патриотите за затвор и глоба за проповядване на опасната ислямска идеология бе прието на първо четене. Вижте още от коментара на депутата от НФСБ
06.12.2017г.

Предложението на патриотите за криминализиране на проповядването на радикален ислям днес бе прието от депутатите на първо четене. То предвижда наказание с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 лева за лица, проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително пропагандира изменение на съществуващия конституционен и правов ред.

Депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев бе категоричен, че криминализирането визира случаите, когато говорим за радикална идеология, а не за религия.

Припомняме, че промените бяха внесени и минаха на първо четене в миналото 43 Народно събрание, но предсрочно прекратеният мандат не стигна да бъдат разгледани на второ четене.

„Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на „неверници“, оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното прочистване, е издигнат в ранг на системна политика“, посочи в мотивите Борис Ячев.

По тази причина патриотите предлагат легална дефиниция на идеологията радикален ислям, когато едно лице агитира за създаване на Ислямска държава (Халифат), когато агитира за налагане на законите на Шериата над светските, агитира за насилствено прилагане на религиозни принципи, пропагандира насилие във вид на свещена война срещу немюсюлмани, извършва агитация и набира последователи за терористични организации, базирани на исляма.

Патриотите предлагат тази дефиниция да бъде закрепена в чл. 93 от Наказателния кодекс, чрез създаване на нова точка 31.