НФСБ осъжда изказванията на Ердоган за ревизия на Лозанския договор
Думите на турския президент са неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира на Балканския полуостров, се казва в декларация на патриотите
08.12.2017г.

Национален Фронт за Спасение на България осъжда остро изказванията на Президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган за ревизия на договора от Лозана като неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира и добросъседството на Балканския полуостров.

Лозанският договор регламентира граници на Гърция и Турция, в частност и България, както и установява права и задължения относно третирането на етнически малцинства в региона. Договорът е приет с международен консенсус и води до формирането на съвременната Република Турция.

Да се ревизира този договор с 94-годишно закъснение би било абсурдно от историческа, политическа и юридическа гледна точка. Това би повдигнало въпроси за многопосочни, а не както Президентът Ердоган се надява – едностранни, териториални претенции, като поражда риск от преселение на етнически малцинства през границите на трите държави и потенциално би довело до безпрецедентна криза и конфронтации.

Нелепи са твърденията за наличие на турско малцинство в Северна Гърция, тъй като там от древността и понастоящем живеят исторически български общности.

НФСБ напомня, че добрите междусъседски отношения предопределят отказването от всякакви териториални претенции. Крайно време е турското правителство да се превърне в стабилизиращ фактор на Балканите, а не в непредсказуем и периодично взривяващ добросъседските отношения играч.

От Национален Фронт за Спасение на България призоваваме турското правителство и Президент да се откажат не просто от ревизия на Лозанския договор, но и да осъзнаят историческата отговорност, която носят чрез такива абсурдни и застрашаващи мира на Балканите изказвания.

Призоваваме Министерството на външните работи и Президентът да изразят позиция в защита на националните интереси на суверенна България.