Валери Симеонов за искането на Ердоган за ревизия на Лозанския договор: Това е провокация
Претенциите към настоящите граници на страните от Балканския полуостров могат да създадат взривоопасна обстановка, каза вицепремиерът и лидер на НФСБ
08.12.2017г.

Исканията на турския президент Реджеп Ердоган за ревизия на на Договора за Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите, са провокация. Това заяви пред ”България он ер” вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Ердоган направи това изказване по време на визитата си в Гърция. Това е първото посещение на турски президент там от 65 години. Ердоган уточни, че защитата правата на етническите турци в Гърция е приоритет за Анкара.

Той добави, че мюсюлманите, живеещи в граничния район Западна Тракия, не могат да избират свой Главен мюфтия, докато християнските общности в Турция свободно избират свои патриарси, а това означавало, че Лозанският договор не се прилагал справедливо,

Според Валери Симеонов реакцията на гръцкия президент, който отхвърли искането на Ердоган, е била напълно нормална. Той добави, че България ще излезе със свое становище, но не е нужно да се бърза с него, за да може всяко едно решение да бъде добре обмислено.

По думите му не трябва да има никакви ревизии и претенции към настоящите граници на страните от Балканския полуостров, тъй като това може да създаде ”взривоопасна обстановка”.

”България може да има много по-основателни искания към териториите на Македония, но все пак сме подписали Договор за добросъседство”, каза още Симеонов.