Валери Симеонов: Очаквам икономически ръст на България през 2018 г.
Има всички предпоставки това да се случи, но не съм доволен от скоростта, с която се развива икономическото състояние на българския народ, каза в Бургас вицепремиерът и лидер на НФСБ
06.01.2018г.

Виждам положителна перспектива за икономическото развитие на България през 2018 г. Такива се тенденциите. Имаме ръст на доходите и на брутния вътрешен продукт. Това са все показатели, които говорят, бе България е в правилната посока. Това каза в Бургас вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Въпреки добрата перспектива обаче, той не е доволен от скоростта, с която се развива икономическото състояние на българския народ. Определено трябва да се вземат по-сериозни мерки и да се извършват по-смели реформи, които да са свързани с облекчаване на дейността на средния и дребния бизнес, категоричен е вицепремиерът.

В България за безработица не може да се говори, категоричен е той. По-скоро обратното. Има остър недостиг на работна ръка, дефицит на специалисти.

„Единственият начин, по който бързо може да се реши проблемът с работната ръка, това е чрез попълнение от нашите български общности извън граница. В тази посока 2017 г. беше благодатна. Мисля, че имаме много сериозни постижения – това са облекчаването на режима за сезонните работници, летният туристически сезон беше спасен с между 3000 и 4000 човека, които дойдоха от Украйна и от Молдова.

От друга страна облекчихме режима за получаване на синя карта, която вече може да се получи за 37 дни. Това също ще даде отражение върху насищането на трудовия пазар с квалифицирани специалисти“, коментира още Валери Симеонов.

Очаква се през първите месеци на 2018 г. да бъдат приети и промените в Закона за българското гражданство.

„Не на последно място трябва да се подчертае и решението на Министерски съвет и действията, свързани със случване на спогодби с Украйна, Молдова и Армения. Това са държави, от които потенциално можем да очакваме работна ръка. Най-напреднали засега са преговорите с Армения.

2018 година, надявам се, да бъде по-добра от гледна точка на обзпечаването на работна ръка за българската икономика“, пожела лидерът на НФСБ.