НФСБ постави паметна плоча на връх Българка
08.01.2018г.

НФСБ постави паметна плоча на връх Българка в Сливенския Балкан. Тя увековечава пребиваването в района на четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски.

Инициативата е на зам.-областния управител Димитринка Петкова, която е от квотата на „Обединени патриоти”. Тя пое ангажимента и спомоществователството за изработката на паметния знак.

Плочата е поставена на връх Българка, в района, където през 1867 г. е пребивавала четата на Панайот Хитов със знаменосец Левски. Там, на 28 май е приет „Закон за българското народно въстание, по който да се управлява българската народна войска”, съставен от Георги С. Раковски във връзка с плановете за освобождаване на България от турско робство.

Гранитната плоча бе изнесена до върха лично от председателя на НФСБ, район Централен в Сливен Валентин Велев. Съдействие оказаха и от администрацията на Природен парк „Сините камъни” и туристическо дружество „Стоте войводи”.

Маршрутът ще бъде маркиран и в подножието на върха ще бъде поставена табела с по-обширна информация, консултирана с РИМ-Сливен.