По инициатива на Валери Симеонов: Ще ремонтират Българския културен дом в Будапеща
10.01.2018г.

Правителството отпусна 300 000 евро за обновяване и разширяване на Българския културен дом в Будапеща. Средствата ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на външните работи за 2018 г. в полза на Българското републиканско самоуправление в унгарската столица.

Заедно с Дружеството на българите в Унгария, то активно подпомага отличните исторически и културни връзки между България и унгарската страна.

Българският културен дом в Будапеща е открит през 1957 г. и е построен с дарения на семействата на българските градинари в Унгария. Той се е утвърдил като най-важния духовен и културен център на общността. В него се отбелязват всички български национални и традиционни празници.

В сегашното си състояние Българският културен дом не отговаря на изискванията за многофункционално културно средище и има нужда от ремонт. По тази причина Българското републиканско самоуправление и Дружеството на българите в Унгария планират неговото обновяване и разширяване, като вече са готови проучвателните и макетните проекти за реконструкцията.

Помощта за ремонтирането му се отпуска по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов.