Международни консултанти се срещнаха с депутати от НФСБ
11.01.2018г.

Има ли промяна в позицията на България за присъединяването на Западните Балкани и колко силен е евроскептицизма у нас? Това бяха част от въпросите, с които представители на глобалната консултантска фирма ”Tеnео холдингс” се обърнаха към депутатите от НФСБ на среща в Народното събрание днес.

Консултантите на компанията, които са от 20 различни националности, съветват мултинационални корпорации на най-високо управленско ниво, сред които Micrоsоft и Fаcеbооk. Те са на посещение в България като визитата им в парламента и срещата с народните представители от НФСБ е част от тази обиколка по инициатива на българският представител в компанията Мая Донева.

Международните консултанти подчертаха изключителното си задоволство, че срещата се провежда в първите дни на българското европредседателство.

„Българското председателство е възможност темата за Западните Балкани да стане водеща тема в международната политика. Това е инициатива, основно на българския министър-председател Бойко Борисов. Ние искаме в рамките на нашето председателство, ако е възможно, да стане така, че нашите съседи Македония, Сърбия и Албания, да скъсят дистанцията и да не чакат толкова, колкото чака България. И в същото време да ги подготвим да не тръгнат с прекомерно големи очаквания за това, което ще се случи след присъединяването, а да бъдат реалисти“, заяви Борис Ячев, зам.-председател на ПГ на „Обединени патриоти” и зам.-председател на НФСБ.

Той обаче подчерта, че за разлика от други държави, България не поставя ограничения – нейната подкрепа за Западните Балкани е безусловна. „Разбира се, имаме забележки, които касаят въпросите с българските малцинства в тези държави, но това не са приоритетни неща, нашата подкрепа е безусловна“, каза още Борис Ячев.

В отговор на въпроса за евроскептицизма, той посочи, че за разлика от други стари демокрации в България евроскептицизма не е толкова силно изразен. „В България няма сериозна политическа партия, която да е на позиция и да поставя въпроса за излизане на България от ЕС. Да, умерен евроскептицизъм има, защото пътят се оказа по-дълъг, отколкото си го представяхме. Но темата за излизането от ЕС не стои в България“, каза още Борис Ячев.

По време на разговора народният представител и председател на Комисията за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов даде отговор на въпроса какво е съвременният патриотизъм – отговор, който е дал и на студент от Харвард при негова визита в САЩ.

„Съвременният патриотизъм се състои от 3 думи – икономика, икономика и пак икономика“, посочи Славчо Атанасов. По думите му днес няма нация, която да може да защити националния си интерес, ако не е силна икономически. Ето, защо и темата за сътрудничеството със страните от Западните Балкани е толкова важна за нас, добави Славчо Атанасов.

Неговият колега Йордан Апостолов посочи пред гостите и надписа, който стои върху сградата на Народното събрание, превърнал се и в част от посланието на нашето председателство „Съединението прави силата“. Важно е регионът на Балканите да е спокоен – тогава спокойна ще е и Европа, категорични бяха депутатите от НФСБ.