Валери Симеонов: В казуса с Банско държавата защитава националните интереси
17.01.2018г.

България има интерес от разработването на планиския туризъм, на зимните спортове. Банско е чудесен курорт и там, България има интерес, всеки, който е дошъл от чужбина да остане доволен, не като дойде веднъж - повече да не стъпи. Това става в момента.

Аз заемам позицията на закона и националните интереси. Националният интерес е Банско да бъде един курорт от световна величина и България да получава повече средства от новите планински курорти, които ще се разработват, включително Витоша.

Това каза в студиото на ”Още от деня” Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика и лидер на НФСБ, който вчера бе гост в предаването на БНТ.

По повод участието си в шествието в подкрепа на изграждането на втори лифт в зимния ни курорт, вицепремиерът обясни, че не той е организатор, нито е провокатор. Присъствал там в качеството си на гражданин, за да заяви категоричната си позиция, че планинският туризъм трябва да се разширява.

Симеонов бил поканен от организаторите и решил да подкрепи хората на улицата.

Протестиращите в защита на Пирин обявиха, че не желаят планината да се превърне във втори Слънчев бряг, че не вярват, че няма отворени вратички, през които наистина да се застроят 48% от планината, не вярват в чистите намерение, че ще строи единствено и само съоръжение.

По думите на Валери Симеонов, тези страховити опасения няма как да се реализират. ”За мен това са не опасания, а провокативни изказвания, защото те не отговорят на елементарната логика. Кой е лудият, който ще строи на Пирин?!” - категоричен бе вицепремиерът.

За втория лифт той обясни, че има готова фирма, която да го построи без да има печалба от това - това ще е благотворителен жест от страна на концесионера. Според Симеонов основният му мотив не е бизнес интерес, а е желанието да получат хората достъп до пистите.

„Аз виждам заговор”, заяви Симеонов. Според него става въпрос за бизнес интереси, които се защитават от международни природозащитни организации, за които Банско е ”трън в очите”.

Той беше категоричен, че в този казус държавата защитава националните интереси.