”Обединени патриоти” няма да подкрепят Истанбулската конвенция
18.01.2018г.

„Обединени патриоти” застанаха пред медиите в парламента, за да заяват още веднъж, вече трите партии заедно, че нито с превод, нито без превод имат намерение да подкрепят спорната Истанбулска конвенция.

Борис Ячев припомни, че позицията анти конвенцията е изразена и защитена от лидера на партията и вицепремиер Валери Симеонов още преди две седмици.

Патриотите отново се обърнаха към ГЕРБ да проявят разум и да изтеглят Истанбулската конвенция. Те представиха и законови аргументи за това. Оказало се, че правосъдната министърка Цецка Цачева не спазила законови изисквания за предварително разглеждане на бъдещи законови промени в Семейния кодекс и в Конституцията, които ще последват приемането на конвенцията от Народното събрание.

”Ние се обръщаме с призив към партия ГЕРБ да изтегли тази конвенция, да не я вкарва в парламента, поради редица несъответствия и закононарушения”, обяви шефът на парламентарната група на ”Обединени патриоти” Волен Сидеров.

”В процедурата на фаза подготовка законовите промени във вътрешното законодателство, които следват от международен договор, трябва да бъдат предварително заявени и обсъдени. Това не е сторено. Тази подготовка не е направена, поради което неправомерно е направено предложението на МС”, разтълкува и юристът Явор Нотев от ”Атака”, който е и зам.-председател на парламента.

На въпроса, ако ГЕРБ не отстъпят за конвенцията, дали това ще развали коалицията, Сидеров успокои, че такова решение ще се взима в колективен формат. Но нашият призив към ГЕРБ е отправен с добронамереност, не с озлобление и деконструктивна цел, а да осъзнае, че е належащо да се изтегли, коментира той.

”С две думи - нашият съвет е ГЕРБ да изтегли тази конвенция и да не занимава повече Народното събрание с нея, имаме много по-важни въпроси и проблеми, свързани с живота на българите”, заключи председателят на ПГ на ОП.