Христиан Митев: Как да носим политическа отговорност за назначения, в които не сме участвали?
Депутатът от НФСБ потвърди позицията на вицепремиера Валери Симеонов, че назначенията в сектора на съответстват на записаното в междукоалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти
31.01.2018г.

Как да носим политическа отговорност за поведението и действията на лица, за които не сме участвали в процедурите по номинирането и избора? Така народният представител от НФСБ групата на Обединени патриоти Христиан Митев отговори на водещия в студиото на ТВ Европа, има ли проблеми в сектора на енергетиката.

Той потвърди позицията на вицепремиера Валери Симеонов, че назначенията в сектора на съответстват на записаното в междукоалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти. Извън това, обаче той отрече да има проблеми между коалиционните партньори.

В студиото на ТВ Европа Християн Митев, който е и зам.-председател на правната комисия в НС коментира и Истанбулската конвенция.

Той препотвърди позицията на Обединени патриоти, че като консервативни политически сили, пазители на традиционните семейни ценности, и трите партии са против ратифицирането на документа.

„Притеснението ни е, че Конвенцията не се отнася толкова до защита на жените и децата от домашно насилие, а повече е насочено към лица, които проповядват идеи и тези, чужди на българския морал.

Христиан Митев припомни, че у нас има приет закон за защита от домашно насилие още през 2005 г., както и че има приети наказателни състави в НК за това.

„Има отправен въпрос към Цецка Цачева за оценката на въздействие на приетите закони, за това как се прилагат мерките по тях и има ли нужда от промяна на вътрешното законодателство. Защото ще е по-бързо и ефективно да променим вътрешното законодателство във връзка със защитата на жените от насилие, вместо да приемаме Конвенцията и едва след това до променяме вътрешното законодателство“, посочи Христиан Митев.