Славчо Атанасов: Жените можем да ги защитим със закони, а не с конвенция
Като консервативна патриотична формация, която се обявява за запазване на българските ценности, ние сме готови да се изготвят и приемат още законодателни текстове, които да гарантират сигурността на жените и децата от насилие, казва той
31.01.2018г.

„Какво пречи да се приемат закони, които да защитават жените и децата от насилие или да се прецизират сегашните закони, а трябва да се приема Истанбулската конвенция? Българското законодателство има изключително сериозни норми и в момента, които защитават жените от насилие“. Това заявява депутатът от НФСБ в групата на Обединени патриоти Славчо Атанасов в интервю за в. „Стандарт“.

Той припомня, че през 2005 г. е приет специален закон срещу домашното насилие.

„Над 80 % от текстовете в конвенцията са регулирани и в закона - юристи са категорични в това. Друг е - въпросът, че този закон не се прилага според съответната си норма и сила. И не се контролира изпълнението му“, посочи Славчо Атанасов.

„Като консервативна патриотична формация, която се обявява за запазване на българските ценности, ние сме готови да се изготвят и приемат още законодателни текстове, които да гарантират сигурността на жените и децата от насилие. Та, това е същността на патриотизма – да защитава основите, а най-важните основи на една държавност са свързани със семейството, с традиционните ценности, се децата.

Казвам го и като председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Казвам го и като човек, който е заобиколен в семейството си от жени – съпругата ми, майка ми, дъщеря ми. Как аз да не бъда радетел за това жените да бъдат защитавани?

Но чрез конвенцията да се прокарват тези, уж за защита на жените от насилие, тези, налагани от определени лобита с нестандартна ориентация, в това число и сексуална – това, категорично ние не го възприемаме“, заявява депутатът от НФСБ.

По думите на Славчо Атанасов Истанбулската конвенция залага сериозни капани и съдържа пет опасни текста. И това са чл. 3, 4, 12, 14 и 60.