Валери Симеонов: НСО трябва да е към полицията
02.02.2018г.

„Още през 2015 г. съм изявил позицията си за НСО. Трябва да има служба към полицията, а не да има държава в държавата – със собствен бюджет и никой да не знае какво вършат. С правомощията, които получава от закона, и по начина, по който функционира, НСО е заплаха за висшите хора в държавата”, това заяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов в студиото на „България сутрин” по телевизия Bugаriа ОN АIR.

Той обясни, че още от трибуната на Народното събрание е изразил мнението си за недомислията в Закона за НСО и даде различни примери като това, че представители на тази служба имат право да извършват всякакви проверки на финансовото положение на дадена фирма без заповед на НАП или прокурорско разпореждане - само под предтекст, че нейният собственик заплашва президента, да речем.

Що се отнася до корупцията, лидерът на НФСБ бе категоричен, че не съществува проблем, който една държава да не може да реши, стига, разбира се, да иска да го направи. Властта има всички механизми да промени нещата, ако има смелост и воля, обобщи той.

”Възможно е да се сведе корупцията до границите, в които съществува в западните държави. И в Германия има корупция, но е в много по-малки мащаби. Това може да стане, но да се ликвидира корупцията е нелепо. Облагодетелстването е втъкано в подсъзнанието на всеки индивид”, каза още гостът в студиото на ”България сутрин”.