В. Симеонов: Подготвя се промяна на реда за контрол на шума в курортите и в жилищните квартали
16.02.2018г.

Българските ресторанти са едни от най-добрите в Европа - и като качество, и като количество на храната, а също и като обслужване. Това заяви пред журналисти във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Той се позова на собствените си впечатления от Холандия, където храната се сервирала „на една маса, която е колкото автомобилна джанта, а сме седнали 8 човека“, от „някакви суринамки с окапани фланелки“.

Симеонов подчерта, че е приел като лична кауза България да не се състезава „в надбягване по ниски цени“ в туризма, а да вдигне нивото на предлаганите услуги. Категоричен бе, че туризмът трябва да постигне една по-висока доходност, а това ще стане с привличането на по-доходни туристи.

По тази причина вицепремиерът подкрепя твърдо промените в закона за Черноморското крайбрежие, които ще ограничат временните търговски обекти. „Не може пред един ресторант, в който са вложени милиони, да се редят разни прошляци за дюнери“, коментира той. Целта на законодателните промени е да се намали драстично броя на временните обекти, както и да се прецизира тяхното предназначение. Заедно с това ще се вземат мерки по плажовете да се предлагат предимно пакетирани храни.

„Не може да има чевермета и шкембе чорба на пясъка“, каза Валери Симеонов във Варна, където участва в учредяването на областен съвет по туризма.

Той съобщи също, че още до края на месеца очаква правителството да разгледа и да внесе в парламента предложение за промяна на реда за контрол на шума както в курортите, така и в жилищните квартали.

Целта е контролът да се поеме изцяло от МВР, тъй като системата, по който той се упражняваше досега съвместно от няколко институции, не е ефективна. Между мерките при нарушения на нощната тишина ще са и затваряне на заведението, както и изземване на озвучителната техника.

Валери Симеонов говори във Варна и за проекта за Закон за българските ценности и уникати. Той обясни, че с него на общинско, областно и национално ниво ще се създадат регистри на оригиналните български постижения, открития и традиции в материалната и нематериалната сфера, които ще бъда защитени с патенти, за да не могат да бъдат копирани в чужбина. Като пример за такова копиране вицепремиерът посочи киселото мляко, което в чужбина се сочи като българско, но не съдържа лактобацилус булгарикус. В Украйна пък в заведенията пишело, че салатите са с български пипер, което не било вярно.

Относно персонала вицепремиерът заяви, че миналата година са били внесени 4000 наши сънародници от Украйна, които да работят по родните курорти през лятото. Това станало възможно след отварянето на режима за 90-дневните сезонни работници.

”Сега в Народното събрание се генерира един огромен скандал, свързан със Закона за трудовата миграция и мобилност, вкарахме предложението за синята карта, на който БСП реагира остро. Вярвам, че режимът на синята карта ще бъде силно облекчен. Това означава, че в страната ни ще имат възможност да влязат висококвалифицирани специалисти. Не само в IТ индустрията, но и в металургията, в туризма, в здравеопазването. Имаме много читави наши сънародници, които ще дойдат”, изтъкна Валери Симеонов.