Валери Симеонов: В Европа прекрояването на граници е недопустимо
13.03.2018г.

На територията на Европа прекрояването на граници е недопустимо - това заяви пред „Фокус” вицепремиерът Валери Симеонов по повод изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Кърджали е част от турските духовни граници

Симеонов бе категоричен, че вероятността България да стане част от „Ислямската дъга” е невъзможна.

„Това като вариант даже не го помислям. Това просто няма как да стане, защото тук става въпрос все пак за коренно различни два свята - единият свят като че ли току що е излязъл от феодализма, а другият свят е на все пак Европейския съюз.

Тенденциите след последните събития в Турция, след т.нар. преврат, са за силно ограничаване на демократичните свободи, посегателство върху институциите, пълна подмяна на професионализма и на професионалните представители на тези институции с верни на Ердоган хора“, изтъкна Валери Симеонов.

Според него много турци търсят начин да напуснат Турция и да прехвърлят бизнеса си, защото държавата, в която живеят се връща назад в развитието си. Валери Симеонов се аргументира, че в Турция дори и икономиката е диктувана от изпълнителната власт.