Валери Симеонов за Крим: Ако такива действия останат без последствия, тежко и горко ни
15.03.2018г.

Не трябва да се забравя тази агресия, която връща много страници назад в човешката история, каза вицепремиерът Валери Симеонов на дискусия ”Четири години от окупацията на Крим”, организирана от ”Европейски съвет за външна политика”. ”Боя се сам от себе си”, започна краткото си изказване Симеонов и уточни, че не говори като вицепремиер, а като председател на НФСБ и политик.

”Няма как да приемем такава намеса, една такава агресивна акция, при която се отнема територия от друга държава”, каза Симеонов. ”Такива действия са недопустими, но от друга страна, няма как с прискърбие да не отбележим, че и реакциите не са такива, каквито трябва да бъдат. С тези меки мерки, които бяха взети от Европейския съюз и като цяло световната общественост, резултатите естествено са никакви.

Когато има акт на агресия, на нарушаване на международни норми и право, демократичните държави трябва да са единни, а не да се водят от собствените си икономически двустранни отношения с Русия в конкретния случай”, смята Симеонов.

”Ако такива действия останат без последствия, тежко ни и горко ни на всички. Един път ще бъде Украйна, друг път друга държава, трети път на друго място може да се повтори този опит и от тази крехка стабилност в Европа нищо няма да остане”, добави вицепремиерът.