Валери Симеонов: Рекламата на хазарт съсипва ценностната система на българина
23.03.2018г.

„В момента в България се излъчват реклами на хазарт по най-безобразен начин, които въздействат не само върху децата, но и върху зрелите хора, като им внушават, че може да се забогатее и да се постигне нещо в живота без труд. Това съсипва ценностната система на българина вече десетина години“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на парламентарния контрол в Народното събрание днес.

Той се ангажира да проучи цялостно въпроса и предложи действия, и конкретни законодателни промени.

Поводът за коментара на Валери Симеонов стана конкретно питане на народния представител от БСП Теодора Халачева има ли злоупотреби с деца в клипа с участието на състезателки от отбора по художествена гимнастика. Според сигнал на Национална мрежа за децата и по думите на Халачева клипът насърчава деца и младежи да участват в хазартни игри.

„Не са участвали деца. Фирмата, заснела клипа е предоставила 7 броя договори, според които са участвали пълнолетни лица“, посочи в отговора си Валери Симеонов.

Но проверката на Държавната агенция за закрила на детето по случая продължава, стана ясно още от отговора. Изискана е и информация от Федерацията по художествена гимнастика.