„Алфа рисърч”: „Обединени патриоти” изпреварват по подкрепа ДПС
29.03.2018г.

За трите месеца от началото на година ГЕРБ отбелязва лек спад в обществената подкрепа, но въпреки това запазва мястото си на първа политическа сила с подкрепа от 23,1% от всички избиратели. С 20,5% левицата скъсява дистанцията с партията на Бойко Борисов, но не толкова заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент.

Това показват данни от последното проучване на ”Алфа рисърч”.

От тях става ясно, че към момента „Обединени патриоти” изпреварват ДПС по електорална подкрепа и се нареждат на трето място като политическа сила.

При ДПС, както и при ”Воля”, съществени промени не се наблюдават. Прогнозите за ДПС са за 5,1% подкрепа, а за партията на Веселин Марешки – 2%. Това означава, че според проучването ”Воля” не би могла да прекрачи прага за влизане в парламента, ако изборите бяха днес.

„Твърде ниска, вероятно дори наказателно ниска, остава подкрепата за фрагментираната извънпарламентарна десница. Всяка една от партиите събира между 0,6% 1,8%, обобщават от „Алфа рисърч”.

Регулярното тримесечно проучване на социологическата агенция е проведено в периода 15 – 24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.