Барометър: „Обединени патриоти” са факторът, от който зависи управлението на страната
03.04.2018г.

На въпрос: „Ако днес се провеждат избори за народно събрание, за коя политическа формация бихте гласували?“ анкетираните в проучване на ”Барометър България”, проведено в периода 30 март – 1 април 2018 г. сред 818 пълнолетни български граждани, отговарят така: за ГЕРБ – 26%, БСП – 21,1%, Обединени патриоти – 8,4%, ДПС – 5,7%, Воля – 1,7%, Други – 2,7%, Не подкрепям никого – 2,8%, Няма да гласувам – 29,1%, Без отговор – 2,3%.

Разликата между ГЕРБ и БСП е устойчива, близо 5%, като следва да се има предвид, че в изборна обстановка управляващата партия разполага с предимство за мобилизиране на периферен електорат.

С над 8% електорална подкрепа ”Обединени патриоти” определено са факторът, от който зависи както сегашното, така вероятно и следващо управление.

Последните позиции на правителството по отношение Русия определено припокриват разбиранията на голяма част от електората на ”Обединени патриоти” и затвърждават доверието на гласоподавателите. ДПС поддържат традиционно ниво от 5,7%, като поради спецификата на избирателите на тази партия винаги има един резерв, който се появява само в ситуация на реални избори.

Към момента партия ”Воля” не събира необходимия вот, за да има присъствие в Народното събрание и ако изборите бяха днес, то в парламента щяха да попаднат само четири политически формации.

Така изразените нагласи за гласуване за народни представители говорят, че при евентуални избори, то разпределението на парламентарните сили няма да много по-различно. По-голям би била тежестта на ”Обединени патриоти”, докато ДПС биха били свити до минимума влияние в целия живот на българската политическа сцена.