НФСБ предлага да се върне частично стария режим за пушене в обособени помещения
Ако искаме да съдействаме на бизнеса, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да не си гонят клиентите, каза Валери Симеонов
13.04.2018г.

„Национален фронт за спасение на България“ ще предложи законопроект за промяна в Закона за здравето, с който да се разреши тютюнопушенето в обособени помещения, тоест да се възстанови частично старият режим.

Това каза в ефира на БНТ лидерът на НФСБ и вицепремиер по икономическата и демографска политика Валери Симеонов. Заместник министър-председателят добави, че не разбира смисъла да се ограничава тютюнопушенето в заведения за хранене – закон, който масово не се спазва.

”Законът за тютюнопушенето трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Ако искаме да съдействаме на бизнеса, каквато е целта на „Национален фронт за спасение на България“, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите”, каза Валери Симеонов.

По думите му се предвижда отделна такса за апартхотелите по Закона за местните данъци и такси, която трябва да се плаща от всеки собственик на апартамент в курорт, а размерът й ще зависи от типа курорт.

Третият законопроект, подготвен от НФСБ, е свързан с прецизно уточняване на понятието ”преместваем обект” и с изискванията към него.

Предвиждат и промени и в Закона за хазарта, сред които премахване на оповестяването на игрите и спечелилите.

Вицепремиерът коментира, че по наредбата за ТЕЛК-овете ще се работи допълнително. Ще се вземат под внимание съображенията на различни партньори и ще се създаде работна група, на която ще се обсъждат сроковете.

По думите му срокът е до края на 2019 г. и ще стане на два етапа, като по-важният е приемането и въвеждането в действие на наредбата за оценката на здравословното състояние.

Тя ще бъде обсъдена днес на среща между представители на организациите на хората с увреждания и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В нея ще участва и вицепремиерът Валери Симеонов.

Пред БНТ той коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба.