Валери Симеонов: Готвим законодателни промени за повече ред и справедливост в туризма
Отделно, вицепремиерът ще инициира промени в закона, които ще забранят не само пряката, но и непряката реклама на хазартни игри
13.04.2018г.

Преди започването на летния сезон готвим промени в редица закони, които да въведат повече ред и справедливост в туристическия сектор. Това написа преди минути вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов на страницата си във Фейсбук.

Заместник министър-председателят даде за пример Закона за устройство на територията, където да бъде премахната възможността дискотеки с декари площ и бетонни основи да се водят преместваеми обекти.

В Закона за местни данъци и такси ще бъде въведена такса върху апарт-хотелите, които избягват данъчно облагане и работят като нелоялна конкуренция на спазващите закона предприемачи.

В ЗУЧК и в Закона за шума както и в Закона за счетоводството пък ще бъдат облекчени изискванията за одит за малкия и среден бизнес.

Отделно, вицепремиерът ще инициира промени в закона, които ще забранят не само пряката, но и непряката реклама на хазартни игри.

„Хазартът в България вече е с размер на пандемия - 3% от БВП са разходите на българите за този вид ”удоволствия”. За сравнение, в Румъния са 1.2%. Всички държави са зад нас. По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят търкайки картончета.

Това ли трябва да е формулата за успех на нашия народ? Според мен - не.

Това е деморализация на нацията. В закона ще оставим възможност да се обявят наименованията на игрите, търговската марка и тегленето на тиражите. Но ще премахнем оповестяването на резултатите на игрите и спечелените печалби - законовата вратичка, през която върви отвратителната мащабна реклама на хазарт днес“, категоричен е Валери Симеонов.