Депутатът от НФСБ Славчо Атанасов: Спешно подготвяме нов Закон за футболното хулиганство
21.04.2018г.

„Спешно подготвяме нов Закон за футболното хулиганство. В парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, съвместно с Министерството на младежта и спорта работим върху новите текстове вече близо 6 месеца. Зачестилите инциденти и последният случай с ранената служителка на МВР обаче показа, че въвеждането на новите разпоредби трябва да станат факт в най-скоро време”.

Това потвърди депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти” и председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, след като само преди ден, в петък, той анонсира законодателната инициатива по време на съвместна среща на представители на Министерството на младежта и спорта, на МВР, народни представители от спортната и вътрешна парламентарни комисии и БФС.

Законът предвижда категорично и ясно разписване на отговорностите на всеки един участник при организирането на спортните мероприятия.

„Не откриваме топлата вода – проучихме и сме ползвали изключително опита на Англия, Испания и Италия. Знаете, в Англия успешно се справиха с футболното хулиганство – днес там да отидеш на футболен мач е като да отидеш на театър, бащите спокойно водят децата си”, изтъква Славчо Атанасов.к

Един от вариантите, който се предвижда, е въвеждането на така наречените стюарди по време на футболна среща – така, както е в Англия.

Припомняме, че по време на петъчната среща Славчо Атанасов пое ангажимента до два месеца новият Закон за футболното хулиганство да бъде готов и да влезе за обществено обсъждане. Ще се искат становища на футболни клубове, на клубове на феновете, на институции.

Също така представителите на МВР, Министерството на младежта и спорта и народните представители от двете парламентарни комисии договориха краткосрочни и дългосрочни мерки, така че хулиганите да бъдат изгонени от футболните терени. „Защото спортът не е война. И на терените няма място за бомбички или бой”, категоричен бе депутатът от НФСБ и шеф на спортната комисия.

Сред краткосрочните мерки са поставяне на допълнителни камери по стадионите, засилено полицейско присъствие и засилено претърсване.

Сред дългосрочните, освен новият закон за футболното хулиганство, се предвижда нова наредба за сигурността на спортните обекти, въвеждане на възможности за проверка на самоличността на всеки един, който е закупил билет, както и промяна на наредбите за санкции на БФС.