Валери Симеонов ще обсъди с партньорите си от ПФ предложенията за промени в Закона за хазарта
03.05.2018г.

До края на седмицата вицепремиерът Валери Симеонов ще обсъди с партньорите си от Патриотичния фронт предложенията за промени в Закона за хазарта. В студиото на „Денят започва” по БНТ той заяви, че очаква отговор по темата и от ГЕРБ, като изтъкна, че вече е водил разговори с ръководството на партията.

Промените предвиждат ограничаване на рекламата на частни хазартни игри. Собствениците им имали приходи от над 3 милиарда годишно, но законът не ги задължава нито да плащат ДДС, нито данък печалба, обясни Симеонов в ефира на националната телевизия. По думите му, те плащали само такса от 15%. А спортният тотализатор е длъжен да заделя средства от печалбата си за самоиздръжка и подкрепа на спорта у нас.

„Държавният спортен тотализатор е изместен от частните игри и те, пак повтарям, с благосклонните текстове на Закона за хазарта, Закона за радио и телевизия и т.н., успяват да извършат една абсолютно незаконна приватизация на една държавна дейност, която до скоро беше само държавен приоритет.

За мен комисията по хазарта е пробита, тя обслужва хазаратните олигарси. Как така ще имаш една задача за проверка на трите телевизии и ще изнесеш частична информация преди да се приключи с окончателния доклад - как става тая работа?!” - попита риторично вицепремиерът.

Той сподели, че вече са започнали ударите под кръста, свързани с атаки към него от личностен план, даже с посегателство върху семейството му.

Относно пълното ограничение на тютюнопушенето в закритите обществени места, което беше въведено през 2012 г. от ГЕРБ, Валери Симеонов каза, че като непушач е подложен на непрекъснат терор.

„Пушенето е вредно и то трябва да бъде определено в конкретни места. Забраната остава - разрешаваме само в ресторанти, барове, кафенета и дискотеки. Само в тези места, които са свързани с туризма”, уточни Симеонов.