И „Защита“ подкрепя каузите на Валери Симеонов срещу хазарта и шума
Напълно са уместни предложените от него законодателни промени, които забраняват рекламирането и поощряването на хазартни игри и оповестяването на печалбите от тях, се казва в писмо до медиите
15.05.2018г.

Съюзът на патриотичните сили „ЗАЩИТА“ подкрепя изцяло усилията на вицепремиера Валери Симеонов, Председател на НФСБ, в борбата му срещу развихрилата се в годините на прехода в България хазартна истерия, а така също и в битката, която води за подобряване на интонационната среда и рязкото намаляване на шума в ресторанти, дискотеки и други търговски обекти в морските ни курорти.

Ние определено считаме, че са напълно уместни предложените от него законодателни промени, които забраняват рекламирането и поощряването на хазартни игри и оповестяването на печалбите от тях. Смятаме, че е изключително добър ход от негова страна да приобщи не само управляващите, но и опозицията за реализирането на тази изключително благородна цел, се казва в писмото.

Ето и останалата част от текста:

”Съвсем ясно и категорично Валери Симеонов заяви неотдавна пред БНТ, че хазартът в България вече е с размер на пандемия - 3% от БВП са разходите на българите за този вид „удоволствие“ и посочи пътя, по който трябва обществото ни да се пребори с това уродливо явление. Напълно справедливо е неговото възмущение от факта, че не може да търпим и да възпитаваме младото поколение, а и българите като цяло да не се трудят и образоват, а да се стремят към лека печалба. И по – нататък уточнява, че това е деморализация на нацията!

Със съжаление трябва да отбележим, че според официална информация хазартната игра „Национална лотария“ е най- големият рекламодател в телевизиите през 2017 година. Това е същата игра, заради която хората търкат талончета с надеждата за бързо и лесно забогатяване, а търговски обекти за тяхната продажба могат да се видят навсякъде.

Истерията вече взима огромни размери и стига до безумия, а насърчаването на деца и млади хора към хазартни игри и различните им форми на реклама представляват съществен риск с висока обществена опасност.

Важно е да посочим и смелостта на Валери Симеонов за рисковете, които поема в битката срещу хазарта, защото се изправя срещу добре организирана и изключително опасна мафия, която в много случаи не подбира средства, за да не се лиши от огромните си печалби.

Заслужава адмирация последователността и методичността, с която за втора година вече вицепремиерът подхваща битката срещу невъобразимия шум, високите децибели и чалгата, които съпътстват нощния живот в морските ни курорти и пречат на нормалните туристи да почиват пълноценно. И тук той накърнява интересите на голяма част от туристическия бранш, кметове на общини и други местни феодали, заради което среща тяхната неистова съпротива.

Именно затова според СПС „Защита“ Валери Симеонов не само трябва да бъде подкрепен, но и да му се помага с всички сили и средства, за да може неговите високоблагородни цели и идеи да се превърнат в истинска национална кампания.”