Депутатът от НФСБ Христиан Митев откри изложба за българските светци
19.05.2018г.

Всички 65 канонизирани български светци събра в една изложба бургаският исторически музей.

В отделни тематични раздели посетителите ще се запознаят с българските светци отшелници, светци просветители, светци мъченици, светци владетели и светци църковни дейци, живели във времената от IX до ХХ век.

”Никъде другаде у нас не може да се видят на едно място всички българи, чиито заслуги и подвизи са довели до тяхното канонизиране” - изтъкна депутатът от НФСБ в групата на ”Обединени патриоти” Христиан Митев, който откри експозицията в Нощта на музеите.

От нея става ясно, че от 161 манастира на територията на България патрон на 9 от тях са български светци - 6 от тях носят името на свети Иван Рилски: Рилският, Чипровският, Бистрецкият, Германският, Курилският и Руенският манастири 2 са наречени на св. св. Кирил и Методий: Клисурският и Горнобанският, и един е посветен на св. Димитрий Басарабовски.

От 2338 православни храма у нас, на 205 патронът е български светец, като отново най-много - 93, той е св. Йоан Рилски, нследван от св. св. Кирил и Методий - 87 църкви св. цар Борис - 13 църкви и т.н.