Депутати от НФСБ: Първоучителите Кирил и Методий заслужават по-добър паметник в Бургас
Сегашният монумент в Морската градина, чийто автор е съветски скулптор, не отразява в никакъв случай духовната светлина, която притежават светите братя, категорични са патриотите
24.05.2018г.

На 24 май – денят, в който цялата страна чества българската просвета и култура, родолюбците на „Национален фронт за спасение на България“ подемат една благородна инициатива – в Бургас да има нов, подобаващ паметник на славянските първоучители Кирил и Методий.

Около тази идея се обединиха депутатите от родолюбивата партия Валентин Касабов, Христиан Митев и Петър Петров. Заедно с общинските съветници от НФСБ Ивайло Вагенщайн и Милен Ненчев, както и с представители на „Средна европейска класа“ и журналисти от телевизия СКАТ и сайта „Десант“, те поднесоха цветя и венци пред монумента на светите братя в Морската градина.

„Не трябва да забравяме, че това е празник на българския дух, на българската светлина. Преди векове дадохме тази светлина на всички славянски народи – говорим за писментостта, културата. Имаме повод да се гордеем, да си спомним къде сме, какво сме дали на света, да се взрем в нашата истинска българска душа и отново да даваме пламъка на тази духовност“, каза депутатът и зам.-председател на НФСБ Валентин Касабов.

„24 май е един от най-светлите празници в българския календар. Празник на духовността, на буквите, който всеки българин следва да тачи и почита. Надявам се през следващата година светлата дата да бъде отбелязана пред нов паметник в Бургас. Заощото смятам, че този не е достатъчно достоен за висотата на днешния празник“, добави депутатът Христиан Митев.

Обществото трябва да тачи достойно и да цени високо своите културни и просветни дейци, защото те са неговите духовни водачи, които са призвани да се грижат за оцеляването на нашия език и за опазването на неговата чистота. Около това се обединиха присъстващите пред монумента. Който, за съжаление, не отговаря на духа на славянските първоучители. В тази връзка НФСБ подема благородната инициатива в морския град да има подобаващ паметник на светите братя Кирил и Методий.

Монументът на братята Кирил и Методий е поставен на това място в Морската градина през 1972 г. Той е израбоатен по време на един пленерите, организирани по това време, от съветски автор. Но не това е най-важното, каза още Христиан Митев.

„Смятам, че композицията, която представлява този паметник, начинът, по който е изпълнен, не отразява в никакъв случай духовната светлина, която притежават светите братя Кирил и Методий. И неговото въздействие не е това, което би следвало да бъде върху хората, дори като произведение на изкуството. Нашите първоучители заслужават един много по-добър паметник от този“, добави депутатът от НФСБ.

Патриотите отбелязаха още, че всички ние трябва да бъдем горди, че сме дали четмо и писмо на милиони хора по света и най-вече затова, че българският народ е носител на силен дух, който никога няма да помръкне.