Ще има корекции в проектозакона за горивата
Законът за горивата трябва да е изцяло съобразен с интересите на всички, категоричен е депутатът от НФСБ Христиан Митев
29.06.2018г.

Законът за горивата, който предизвика протест на малките търговци и дистрибутори на горива, трябва да е изцяло съобразен с интересите на всички. Това коментира за БНР депутатът от НФСБ Христиан Митев. Той и колегите му от Националния фронт бяха единствените народни представители, които се срещнаха с хората от дребния бизнес и чуха проблемите им.

”Срещнахме се с тяхна неправителствена организация, която са създали съвсем скоро. Обсъдихме законопроекта за административно регулиране и икономическа дейност с нефт и нефтени продукти. Коментирахме какви промени са настъпили при второ четене на законопроекта, както и какви корекции са нужни да Бъдат направени.

Трябва да се намалят обезпеченията, които се изискват от търговците на горива. Предложения свързани със земеделските производители, които за извършването на тяхната дейност зареждат с горива, също да има промяна за обема на съдовете, които съхраняват горива, по отношение на административно наказателните разпоредби.

Мисля, че тяхната реакция е малко закъсняла, защото много късно са се организирали. Самият проектозакон е от март, т.е. имали са достатъчно време за да поискат да бъдат нанесени промените, за които сега излязоха на протест”, каза Христиан Митев.

Сдружението на дребните търговци на горива ще изготвят предложения за промени, които ще предоставят на депутатите.

Протестиращите са договорили среща с вицепремиера по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Сименов, още в началото на следващата седмица. Това каза Росинка Бъчварова, която е организатор на протеста от Бургас.

Отменят се на този етап и предварително обявените протести за петък със затваряне на магистрали и главни пътища в страната.