НФСБ: Каузата и делото на Божидар Димитров ще пребъдат
02.07.2018г.

Големият български патриот и историк, проф. Божидар Димитров, ни напусна на 1 юли 2018 г на 72-годишна възраст. Ние, от телевизия СКАТ и НФСБ, дълбоко скърбим за внезапната кончина на нашия приятел и съмишленик в родолюбието и изказваме съболезнования на семейството и близките му.

Божидар Димитров посвети не само научната си дейност, но и живота си на каузата България. Като учен той има своя безспорен и изключително ценен принос в развитието на българската историческа наука – като започнем от изследователската му дейност в библиотеката на Ватикана, откриването в архива на Борджиите на част от написаната през 1667 г. „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, огромните му заслуги при планирането и провеждането на археологически разкопки и проучвания на документи на територията на цяла България и извън нея, инициираните от него действия по реставрирането на многобройни старини, включително на територията на днешните република Турция и република Македония, възстановяването на Голямата Базилика в Плиска, цялостната му дейност като директор на Националния исторически музей в периодите 1994-1998 и 2001-2017 години…

Божидар Димитров беше не само учен, но и много талантлив и сладкодумен популяризатор на историята и пламенен патриот. Това често му навличаше критики и дори хули, на които той понякога отвръщаше иронично, дори остро.

Но Божидар Димитров знаеше, че Историята е не само наука, но и култура и душевност, национално наследство и богатство, средство за възпитание, въздигане и сплотяване на народите. И именно в това той виждаше своята мисия като учен, общественик, публицист, директор на НИМ.

В телевизия СКАТ и НФСБ се гордеем, че неведнъж сме му подавали ръка в тази негова мисия. Сътрудничество и приятелство, което започна през 90-те години на миналия век и продължи до последните му земни дни. В продължение на няколко години Божидар Димитров беше водещ на първото историческо телевизионно предаване в българския ефир – „Час по България“ по телевизия СКАТ. В СКАТ Божидар Димитров създаде поредица от документални филми и сериали като „Храмове на българската памет“ и „Българските старини из Македония“.

В този период той издаде и прочутата си книга „Десетте лъжи на македонизма“ и дори обяви голяма парична награда за всеки, който успее с документи и факти да опровергае дори само една от тезите му в книгата. Награда, която никой не успя да заслужи…

Напусна ни един голям българин. Но неговото дело и неговата кауза ще пребъдат!

Вечна ти памет, приятелю!