Валери Симеонов: Законът за горивата е писан от групата „Убий малкия“
09.07.2018г.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че споделя каузата за изсветляване на търговията и производство с горива, но според него в сегашните текстове на законопроекта се залагат сериозни рестрикции и дори драконовски мерки срещу малките и средни дружества дружества в сектора. В участието си в телевизия „Европа“, той окачестви вносителите на Закона за горивата като групата „Убий малкия“.

Заместник министър-председателят сравни тези промени със законопроекта за данъчните складове и акцизи, с който според него е направен опит за фалиране на малките производители на спиртни напитки – дестилационни обекти. Тогава неговите усилия за спиране на промените са били успешни, но е коствало повече от една година и през това време редица предприемачи са фалирали.

На въпроса кой създава сивия сектор в търговията и производство на горива, Валери Симеонов заяви, че част от нарушенията наистина са на малки фирми, но това не означава, че на всички дребни играчи трябва да се постави клеймо. Според него, значителна част от сивия сектор се генерира и от големите играчи като Лукойл, който до 2015 г. е работил цяло десетилетие на загуба, докато руската компания-майка генерира всяка година печалба над 120 млрд. лв.

Вицепремиерът описа схема за укриване на печалбата през свързаното с Лукойл швейцарско дружество „Литаско“, което изкупува евтино произведеното от рафинерията гориво и след това го продава скъпо на дистрибуционната компания на ”Лукойл”, като по този начин печалбата остава в Швейцария. Валери Симеонов разкритикува и трудния достъп на държавни служители и контролни органи до концесионираното пристанище „Росенец“.

Симеонов изложи и тезата, че компании като „Лукойл“ са с директно руско държавно и индиректно политическо участие като по този начин се превръщат в инструменти на руската държавна политика. Той се позова на информации от западни финансови и икономически медии, според които лично Владимир Путин има дялово участие в ”Газпром” и ”Сургутнефтгаз”. Поради тази причина, държавните контролни органи в България трябва да приложат много по-строг контрол върху дейността на рафинерията.

На въпрос как ще реагира, ако Законът за горивата бъде приет на второ четене и с оглед на това, че вносители са депутати от ВМРО, Симеонов заяви, че все още това не е обсъдено с колегите му.

Вицепремиерът разясни, че от НФСБ се правят сериозни усилия за редакции на текстовете, депутатите от ”Националния фронт за спасение на България” гласуват против в комисиите и аргументират защо промените, унищожаващи малкия бизнес, не трябва да се приемат.

Днес той имаше среща с представители на протестиращите, които от няколко дни изразяват недоволството си срещу готвените промени в т. нар. Закон за горивата.

Асоциацията на търговците и дистрибуторите на горива се обяви против евентуалните промени в закона, предвиждащи компаниите, които търгуват, складират или транспортират горива, да минат на регистрация към Министерството на икономиката и да имат по-висок уставен капитал – 20 000 лв. за търговци на дребно и до 3 млн. лева за собственици на данъчен склад.

”Една демократична държава, каквато е и нашата, има основен ангажимент да подпомага дребните производители. Всеки опит тези хора да се представят като измамници и хора, които въртят сивия сектор, са само нескопосани аргументи, за да скрие истинския смисъл на този закон“, заяви Симеонов след сррещата.

„Няма как да не се намеся във внасяне на закон без аргументи. Моята позиция е, че ще защитавам интересите на всички такива групи производители, търговци, бизнесмени. Ако си мислите, че се опитвам да вадя политически дивиденти, няма такова нещо”, коментира още вицепремиерът.