НФСБ ще сезира ЕК и ще поиска нотификация на законопроекта за горивата
12.07.2018г.

НФСБ ще сезира ЕК и ще поиска нотификация на Законопроекта за горивата. Това обяви пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов.

Симеонов бе категоричен, че законопроектът нарушава редица европейски директиви и затова следва да премине през процедура на нотификация.

Припомняме, днес бяха предложени от ГЕРБ поправки и допълнения към Закона за горивата, които бяха презентирани като консунсусни. Въпреки това пред парламента отново се събраха на протест търговци на горива.

На въпрос има ли обяснение защо законопроекти на НФСБ се пращат за нотификация, а този не, Симеонов заяви: ”Очевидно, защото вторият законопроект, за който в момента стана въпрос, се ползва от подкрепата на голямо мнозинство, включително и на ГЕРБ и заради това не се праща, а според нас е редно да се прати и този законопроект. Дай Боже да не стане така да влезе в сила и да търпим санкции”, заяви Симеонов.

”Смятам, че този закон създава големи рискове за унищожаване на стотици търговци от този бранш от дребен и среден ранг. Такъв е този закон. Аз разбирам от друга страна, че главната цел на този закон е борбата със сивия сектор, но в случая се получава нещо като - заради гангренясал пръст да отрежем ръката”, каза още той.

Относно вчерашната среща по законопроекта Валери Симеонов заяви, че е проведен близо двучасов разговор, но за съжаление никой не успял да обясни защо заради стотина дребни търговци, които уж нарушават закона и въртят сив бизнес, трябва да изгорят останалите 300.

”На този въпрос никой не можа да ми отговори”, коментира Валери Симеонов.