Активисти на НФСБ проведоха патриотичен поход по стъпките на ”Ясен месец” в Странджа
22.07.2018г.

На 21 юли, само ден, след като отбелязахме Илинден, активисти на „Национален фронт за спасение на България“ от структурите на партията в Бургас, Камено и Малко Търново, придружавани от депутата от НФСБ Христиан Митев, проведоха патриотичен поход до паметни места в Странджа, свързани с именити личности от нашата история и славното Илинденско-Преображенско въстание в този край.

Автошествието с развети национални знамена и флага на НФСБ обиколи няколко странджански села и местности, където патриотите почистиха паметниците и мемориалните плочи на героите и поднесоха цветя в знак на признателност и преклонение пред делата им.

Първата спирка бе пред гроба на Паскал Иванов – секретар на четата на Георги Кондолов. Едва 21-годишен, въпреки че е имал възможност да замине да учи в Швейцария, той избира да се влее в редиците на всенародната борба за свободата на Странджанския край и взима дейно участие в Илинденско-преображенското въстание. На скромната церемония пред лобното му място присъства и кметът на близкото село Ясна поляна – Георги Георгиев, както и местни жители.

Пътят на автоколоната продължи към Звездец, където на фасадата на старинната тукашна църква ”Св. Атанасий” е поставен барелеф на един от най-ярките дейци на борбата за църковна независимост – роденият в това малкотърновско село поп Георги Стоянов Джелепов. Той е първият български свещеник в Странджа и в Бургас. Поп Георги помага за откриванетое на много български училища в този край и подобно на Левски обикаля населените места,за да убеждава населението да не признава гръцкото духовенство. Въпреки че има 8 деца, приспособява една стая в скромната си дървена къща в Бургас за църква, а тесният коридор е превърнат в класна стая.

Край мястото на неговия дом днес в Бургас се издига катедралният храм ”Св св. Кирил и Методий”.

От Звездец патриотичната процесия се отправи към бунтовния Сърмашик – днес село Бръшлян. В драматично сражение, след като е извършено предателство, край него загиват войводата Пано Ангелов и легендарният Никола Равашола. Техният подвиг е възпят в странджанската марсилеза „Ясен месец“, написана от роденият в селото Яни Попов, която огласи притихналото в жегата населено място.

Група чуждестранни туристи, дошли на посещение тук, станаха свидетели на импровизираното тържество и любопитно се спряха до мемориала в центъра на Бръшлян, разпитвайки кои са тези герои.

Паметник за тяхната саможертва има поставен и на мястото, където се е водила неравната битка с турския аскер.

В превърнатото днес в музей някогашно килийно улилище в бръшлянския храм участниците в похода изслушаха интересна бесеца за бунтовното минало на населеното място и родените тук личности, с които то се гордее.

С огромен ентусиазъм патриотите от НФСБ почистиха занемарената паметна плоча в местността Свети Панталеймон в околностите на селото, където след събранието в странджанското оборище – Петрова нива, на път за Лозенград се отбива войводата Лазар Маджаров и произнася пламенна реч. Мястото около нея бе почистено от избуялата трева, а мраморният надпис, увековечаващ събитието, излъскан като нов.

На Пловдивския конгрес през 1902 г. Маджаров е избран за войвода на Лозенградския революционен район, а на конгреса на Петрова нива влиза в Главното ръководно боево тяло. Той участва със своята чета в Илинденско-Преображенското въстание и загива през 1907 г. в продължило повече от 6 часа сражение край дедеагачкото село Лъджакьой (днес Лутрос в Гърция).

Финалът на патриотичната инициатива бе поставен в местността Петрова нива, където активистите на НФСБ почистиха буренясалия плочник пред огромния мемориал на преображенци и костницата на войводата Георги Кондолов. През август тук се провежда голям тракийски събор, на който се почита паметта на загиналите от Странджанския край в Илинденско-Преображенското въстание.

Това е първата от поредица родолюбиви инициативи на тукашната структура на Националния фронт, свързани с почитането на светите за българите места и поддържането на паметниците в Бургаска област. Предстои обновяването на паметник на кан Тервел край граничния ров Еркесия, почистване на църквата край крепостта Русокастро и други подобни мероприятия, които показват, че НФСБ на дело полага сили да повдигне патриотичния дух на българите и съдейства активно за патриотичното възпитание на младото поколение.