НФСБ почете паметта на загиналите при Китенска река
Тогавашната комунистическа власт потулва случая, без да му даде гласност. Преди 11 години историята вади на бял свят покойният днес водещ в телевизия СКАТ Тодор Батилов
28.07.2018г.

На 28 юли се навършиха 46 години от един трагичен инцидент, който дълги години тъне в забвение. На тази дата през 1972 г. автобус, натоварен с 48 пътници, катастрофира самостоятелно и пада в бързите води на Китенска река. Оцеляват само 11 от пътниците. Между загиналите има 14 деца.

За 11-та поредна година патриотите от „Национален фронт за спасение на България“ хвърлиха венци и цветя във водите на черната река край Китен. За да почетат жертвите и отдадат почест на спасителите и водолазите, които дни наред са вадили телата на загиналите, тук бяха детутатът от НФСБ Христиан Митев, Марияна Лефтерова, която е член на НКК на НФСБ, областният координатор на партията Иван Кузманов, журналисти от СКАТ и Десант.

„Трагедията при река Караагач е била нещо страшно, автобус ковчег, в който са намерили смъртта си много хора. Загиналите са жени, майки с техните деца. Тези, които първи са се отзовали да помагат, до последния си дъх ще помнят зловещата картина. Един от тези хора е бил моят близък приятел Тодор Батилов, който днес не е между живите. Като водолаз той е участвал в групата, която в продължение на 4-5 дни е вадела телата на удавените“, спомня си адвокатът Антон Стоянов.

Тогавашната комунистическа власт потулва случая, без да му даде гласност. Преди 11 години историята вади на бял свят покойният днес водещ в телевизия СКАТ Тодор Батилов. Благодарение на него светът научава за трагедията, както и за героизма на спасителите, които помагат на оцелелите и дни наред вадят от реката труповете на нелепо загиналите.

”Нашият колега и саратник Тодор Батилов установи тази история, която дълго време е била укривана от тоталитарния режим и на практика по негова инициатива тук, на това място, всяка година на 28 юли почитаме паметта на жертвите и отбелязваме героизма на спасителите, които са рискували живота си, за да спасят колкото може повече хора“, каза Христиан Митев.

И до днес единствено патриотите от НФСБ и представители на телевизия СКАТ и сайта „Десант“ отдават почит пред паметта на невинните жертви и хвърлят в тяхна чест венци и цветя във водите на отнелата живота им Китенска река.

„Ще продължим да го правим и в бъдеще, ще продължим да отдаваме на тази дата почит тук и да продължим инициативата на Тодор Батилов, който вече не е сред нас“, каза Марияна Лефтерова.