Иван Кузманов от НФСБ изпълни обещанието си: Паметният знак на Еркесията вече е напълно обновен
Освещаването на плочата ще бъде на 15 август, от 9,30 ч. сутринта
09.08.2018г.

Край средецкото село Дюлево, по случай 1300-годишнината от създаването на българската държава, е поставена паметна плоча, увековечаваща граничния вал Еркесията, изграден в началото на ІХ в. от Тервел за защита на границата на Първата българска държава. От 1981 г. досега почти никой не се бе грижил за поддръжката й доскоро тя беше в окаяно състояние.

По инициатива на областния координатор на „Национален фронт за спасение на България“ за Бургаска област и общински съветник от НФСБ в Камено - Иван Кузманов, през април т.г. тези мемориалният знак бе почистен, а мястото край него бе облагородено. 

Още тогава Иван Кузманов пое ангажимент за пълно обновяване на паметната плоча, така че монументът да се превърне в място за поклонение и съхраняване на историческата ни памет.

По-малко от 5 месеца по-късно обещанието му е изпълнено. Новата плоча с лика на Тервел, финансирана с лечни средства на Иван Кузманов, вече е поставена на мястото на стария пометен знак.

Изградена е и бетонна алея, като има идея в бъдеще да бъде павиран и пътят до паметника, за да стане той достъпен за посещения.

Това ще даде възможност повече хора да идват тук, за да сведат глава пред паметното дело на големия наш държавник кан Тервел, вдигнал знаменитото гранично съоръжение, което съперничи на прословутия Адрианов вал, превърнат от британците в масово посещавана туристическа атракция.

Граничният вал Еркесията е най-голямото и най-известното защитено землено укрепление на юг от река Дунав в ареала на обширната територия на България през III–X век. То е част от системата от укрепени валове, изградени във всички гранични и буферни зони на българската държава, и свързва Черноморското крайбрежие с долината на река Марица.

Следи от пограничния вал, останал ни като безценно наследство от „Спасителя на Европа” – канонизирания за светец български кан Тервел, личат и до днес на места на територията на общините Бургас, Средец, Карнобат, Стралджа, „Тунджа”, Гълъбово и Симеоновград. 

Началото му се намира край днешното село Дебелт, където са останките от древния Деултум, където през средните векове минава границата между България и Византия и който играе важна роля в граничните отношения между двете държави. А свършва северно от крепостта Констанция - от река Марица при Симеоновград на север през селата Калугерово и Навъсен.

Освещаването на паметната плоча с лика на Тервел ще бъде на 15 август, от 9,30 часа сутринта. Ще бъде извършен водосвет, а читалищата в Камено и Русокастро са приготвили специална програма за тържествената церемония.