НФСБ призова да се разследват всички възможни мотиви зад атаката на къщата на Бранимир Ботев
17.08.2018г.

„Националният фронт за спасение на България” изразява възмущението си от атаката на маскирани лица срещу къщата и семейството на бившия заместник-министър на туризма Бранимир Ботев и смята, че неговите подозрения за мотивите на нападението са в значителна част обосновани.

Припомняме, че трима маскирани лица са атакували миналата нощ вилата му, която се намира в близост до резиенция Евксиноград. В къщата е била майка му и синът му. Именно той видял пръв нападателите и започнал да вика.

Кола от пътя осветила мутрите и те се изнесли на висока скорост. Според някои очевидци, ги е чакала кола, с която отпрашили в неизвестна посока.

Според Бранимир Ботев, нападението е заради критиките му към министъра на туризма Николина Ангелкова, които той отправи преди дни по телевизия „Bugаriа Оn Аir”, които „Десант” цитира в публикацията „Бивш зам.-министър на туризма: Вече четири години Ангелкова прави безобразия”.

По думите му, не е логично крадци да провеждат акция в 22 часа, когато е очевидно, че в къщата има хора, има хора и в съседните къщи. „Освен това нападателите са екипирани с маски, качулки, ръкавици и пр. като за терористична атака. Освен това съвсем наблизо е правителствената резиденция Евксиноград, където има постоянна охрана” - разсъждава Ботев. Той и семейството му са силно притеснени от случилото се.

В прессъобщението на НФСБ се изтъква, че през годините патриотичната формация е припознавала Бранимир Ботев като виден експерт по въпросите на туризма и е изразявала неведнъж одобрение към работата му като заместник-министър в три правителства (в т.ч. и на ГЕРБ).

„През последната повече от година той е и член на Съвета по туризма към политическия кабинет на вицепремиера Симеонов, където се е отличил с критичен поглед към работата на институциите и конструктивен подход в дискусиите” - изтъкват още от НФСБ.

Патриотите са категорични, че Ботев е от малкото експерти, които си позволяват да критикуват конструктивно и публично определени държавни политики в сфера туризъм. „Неведнъж той е изразявал съмнения, че забавянето на въвеждането на системата ЕСТИ води до над 5 милиарда загуба за републиканския бюджет, че процедурите за концесиониране на плажовете са непрозрачни, неефективни и водят до окупирането им от дружества, свързани с криминалния свят, че законодателната дейност на държавата в областта на туризма води до прекомерна регулация и излишна концентрация на власт, и т.н.” - се казва още в прессъобщението на Националния фронт.

От патриотичната формация изкътват още: „Макар НФСБ да не споделя всички позиции на г-н Ботев, ние ценим неговия глас като ценен и нужен граждански и експертен коректив. Всеки опит да се заглуши този глас с цел осигуряване на комфорт на криминални групировки е атака не само срещу семейството на един българин и бивш държавен служител, но и показна наказателна акция срещу правовия ред в България и срещу професионалистите извън ансамбъла на клакьорите. Защото, „когато гласът на критиците и опозиционерите бъде отнет, държавата рано или късно се превръща в източник на репресия и терор за гражданите“ - обобщават от „Национален фронт за спасение на България”.

От партията, чийто лидер е Валери Симеонов, призовават компетентните органи да разследват освен извършителите, така и евентуални политически и икономически мотиви зад атаката срещу семейството и къщата на Бранимир Ботев.