Първо изслушване на КОНПИ пред парламентарната комисия, ръководена Борис Ячев
Над 450 сигнала, съдържащи твърдения за корупция са постъпили в Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество
22.09.2018г.

Над 450 сигнала, съдържащи твърдения за корупция са постъпили в Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Това стана ясно на първото изслушване на комисията, откакто е конституирана през април, тази година, пред Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, ръководена от зам.-председателя на НФСБ Борис Ячев.

От получените сигнали, съдържащи твърдения за корупция 330 са проверени и там, където има данни за извършени престъпления – са предадени на прокурор. В момента се извършват над 50 оперативно-издирвателни мероприятия, стана ясно още по време на изслушването.

Борис Ячев поиска отчет за сигналите, изпратени от парламентарната комисия до КПКОНПИ. Това са сигнали, подадени основно от граждани и сдружения, и засягат корупционни практики по общини, в органите на местната власт и държавната администрация.

Единственият орган, който има право да осъществява текущ контрол върху дейността на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ е парламентарната комисия, ръководена от зам.-председателя на НФСБ Борис Ячев.