Президентът на Украйна благодари на Борисов и Валери Симеонов за добрите връзки между двете страни
По инициатива на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов през 2017 година бяха значително облекчени условията за наемане на украински работници в българския туризъм
05.10.2018г.

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов се срещнаха с украинския президент Петро Порошенко в Одеса. Делегацията е на посещение в страната за отбелязването на 160-ата годишнина на Болградската гимназия „Г.С.Раковски”.

Петро Порошенко посрещна гостите си и им благодари заради това, че подпомагат за добрите връзки между двете страни. Припомняме, че по инициатива на вицепремиера по демографската и икономическа политика Валери Симеонов през 2017 година бяха значително облекчени условията за наемане на украински работници в българския туризъм.

Украинският президент разговаряше с Борисов и Симеонов по актуални проблеми в сферата на инфраструктурата, образованието и културата. Борисов му благодари и подчертава, че украинските българи са мост за бъдещето и добрите връзки между двете страни.

„Украинските граждани с български произход са много мили за нас, защото са много чисти като хора. Длъжни сме да използваме приятелството, което имаме, искаме те да живеят по-добре и това да е в полза на двете страни. Не като с други малцинства да има прискърцване, а напротив – взаимодействие”, подчерта Борисов.

„Целият акцент на нашето посещение е върху просветата и запазването на корените на тези изключително лоялни граждани. Няма нищо лошо да помнят своя корен. Нашето желание е да учат български език, да пътуват и се радваме, че това по никакъв начин не е в конфликт с политиката на Украйна”, допълни още премиерът.

След което той подчерта усилията на зам.министър-председателя Валери Симеонов в тази посока – и облекчаването на условията за наемане в български фирми, и засилването на авиовръзките между Украйна и България. Както е известно, от държавния бюджет се дотират полетите от Одеса до София, за да се облекчи пътуването между двете страни.

Украинският президент, който е родом от Болград сподели, че е завършил българското училище, което днес чества своя 160-годишен юбилей.

„Щом българското училище може да произведе президент на Украйна, ние сме много горди и ще инвестираме в тази област”, каза премиерът и се обърна с усмивка към Петро Порошенко.

„Да, завършил съм българското училище и съм признателен. Не е лоша идея да направим и културен център”, отговори му Порошенко, а Борисов предложи и друга идея – за ново българско училище в Одеса, където родната диаспора също е доста сериозна.

По време на срещата беше обсъдено и разширяването на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Бойко Борисов и Петро Порошенко отчетоха и увеличаване на броя на украинските туристи, посетили България през последните години – 15 % ръст през 2017 г.