Фолклорна група благодари на Валери Симеонов
Преди броени дни мъжката певческа група от село Дъбене, Карловско, се завърна с най-голямата награда от международния фестивал „Перлата на Адриатика“ в град Будва, Черна гора
05.10.2018г.

Преди броени дни мъжката певческа група от село Дъбене, Карловско, се завърна с най-голямата награда от международния фестивал „Перлата на Адриатика“ в град Будва, Черна гора.

Там фолклорната група с ръководител Генчо Цолев изпълни по превъзходен начин песните „Байряк се развява“ и „Петко на Рада думаше“, с които спечели овациите на публиката и журито.

Присъдена им беше най-голямата награда на фестивала „Гран при“ - „Перлата на Адриатика“. 

Кавалджията Генчо Цолев признава, че това е първата международна награда от такъв престижен фестивал на Дъбенската група, която той ръководи от 5 години насам.

Конкуренцията е била голяма, защото е имало стотици участници от Естония, Румъния, Латвия, Сърбия и България. Въпреки това певците и музикантите от Дъбене са се справили блестящо.

Така петнадесетимата гласовити мъже откриха новия творчески сезон, който продължава с нови записи и изяви на фестивали у нас.

Изявата на Дъбенската група в Черна гора обаче можеше да се окаже невъзможна поради чисто финансови причини. Ръка на талантливите мъже протегна „Национален фронт за спасение на България“ и лично лидерът на НФСБ вицепремиерът Валери Симеонов.

„Г-н Симеонов, изказваме нашата огромна благодарност за финансовата подкрепа, която ни оказахте за явяването ни в международния фестивал „Перлата на Адриатика”, провел се в гр. Будва, Черна гора.

С това наше участие допринесохме за популяризирането на българския фолклор. Представихме достойно България, като спечелихме най-голямата награда на фестивала „Гран при”. - се казва в благодарствено писмо до Валери Симеонов, подписано от ръководителя на Дъбенската група Генчо Цолев.