Валери Симеонов ще посети Босилеград
11.10.2018г.

Културно-информационният център на българското национално малцинство в Западните покрайнини - КИЦ „Босилеград“, отбелязва 20 години от създаването си. Това е една от най-активните български организации в Сърбия и чужбина.

За тържествата по този повод на 12 октомври Босилеград ще посети правителствена делегация начело с вицепремиера по икономическата и демографска политика на Република България Валери Симеонов, както и много български депутати.

Гостите ще вземат участие в пресконференция на тема „20 години борба за българската култура“ която ще се проведе в салона на КИЦ-а, след което ще посетят и разгледат черквата „Св. Троица“ в с. Извор.

Юбилеят ще бъде почетен с вълнуващ празничен концерт-спектакъл празничен концерт с участието на танцов ансамбъл „Средец“, оркестър „Симфониета София“, джаз формация „София“, акордеониста доц. Добромир Митев, народната певица Костадинка Танчева и други изпълнители.

През изтеклите две десетилетия КИЦ „Босилеград“ се утвърди като авторитетна културно-просветна, информационна и хуманитарна институция. Освен това разви и мащабна информационна дейност, благодарение на която българското малцинство, след десетилетия отсътвие, отново излезе в публичното пространство в България, Сърбия и Европа.

Настоявайки за справедливо решаване на проблемите на българското национално малцинство, той е в основата на националното помирение между българи и сърби и трайно омиротворяване и европеизация на Балканите.