Валери Симеонов към българите в Цариброд: Продължавайте да държите жив огъня на патриотизма
Делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов при българската общност в Цариброд, се включи в честването на 20 години от създаването на българския Културно-информационен център в Цариброд
02.11.2018г.

Делегация, водена от вицепремиера по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов, се включи в честването на 20 години от създаването на българския Културно-информационен център в Цариброд, Сърбия. Юбилеят на духовното средище съвпадна с отбелязването на Деня на народните будители 1 ноември.

За срещата с нашите сънародници там, заедно с вицепремиера, пристигнаха народните представители от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов, Славчо Атанасов, Христиан Митев, Петър Петров и Георги Колев.

В състава на делегацията бяха и заместник-министрите на културата Румен Димитров, на здравеопазването – Светлана Йорданова, на транспорта – Ангел Попов и на енергетиката – Красимир Първанов.

В Цариброд бе и собственикът и управител на телевизия СКАТ Данчо Хаджиев, както и координаторът на НФСБ Венера Тодорова.

В срещата се включиха посланикът ни в Белград Радко Влайков, и консулът в Ниш – Едвин Сугарев. От българската общност коментираха, че подобно силно присъствие на българската държава не е имало.

„Да сте живи и здрави затова, че отстоявате българщината тук, където сте се родили, където живеете днес и където ще живеят вашите деца“, обърна се към нашите сънародници Валери Симеонов. По думите му поддържащите огнището на българщината в Културно-информационния ни център българи са истински съвременни будители.

„Проблеми има и ще има, но с оглед на новата ориентация на Република Сърбия за присъединяване към Европейския съюз, надявам се, че тези проблеми ще намерят своето решение“, посочи Валери Симеонов.

Той не спести един от тях. За предстоящите избори за Национален съвет на малцинствата, съответно на българите, са били подготвени листи. „За съжаление, една от тях вече не съществува – тя беше опорочена от сръбски политически партии, които оказаха натиск върху хората да се оттеглят“, каза Валери Симеонов и се обърна към сънародниците ни: „Знаем какво става тук и ще защитаваме вашите интереси. Продължавайте да държите жив огъня на патриотизма, на великия български дух. Ние сме с вас“.