НФСБ изпрати поздравителен адрес до президента на Украйна Петро Порошенко
Поводът е провеждането на Обединителния събор и създаването на Автокефална Поместна Православна Църква в Украйна
16.12.2018г.

Националният изпълнителен комитет на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) изпрати поздравителен адрес до Петро Порошенко. Чрез него НФСБ поздравява православните християни в Украйна с провеждането на Обединителния събор и създаването на Автокефална Поместна Православна Църква в Украйна.

”Изразяваме искрената ни надежда, че този свещен акт ще донесе единство и ще укрепи вярата и сплотеността на христолюбивия народ на независима Украйна, достойна част от който са и стотиците хиляди люде с български етнически произход, чиито интереси украинската държава и Вие лично се ангажирахте да защитавате.

Ние, българите, в миналото също извървяхме дълъг път, съпроводен с много трудности и борба, за да възстановим незаконно отнетата автокефалия на Светата Българска Православна Църква.

И нас плашеха със схизма и отлъчване, и при нас външни сили, водени само от своите имперски интереси, се опитаха да използват Вярата, Църквата и отделни свещенослужители за натиск и репресии.

Православният български народ и достойните негови свещеници и архиереи устояха и защитиха Светата БПЦ. Сигурни сме, че същото ще се случи и в Украйна!” - се казва в текста, подписан от лидера на НФСБ Валери Симеонов и неговите заместници Валентин Касабов, Данчо Хаджиев и Борис Ячев.