Циганският проблем не се решава с галене с перце и с наливане на пари
Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод последните събития в пловдивското село Войводиново
11.01.2019г.

Никой не може да заобиколи циганския проблем в България чрез наливане на пари. Така няма да стане. Тук се иска сериозен подход – такъв, какъвто сме заложили в програмата на партия „Национален фронт за спасение на България“. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов, помолен да коментира последните събития в пловдивското село Войводиново.

„Държавата трябва да си стъпи на краката, за да няма повече такива случаи на разхайтили се, развилнели се и самозабравили се изроди, които да посягат на български граждани, ограбват, убиват и изнасилват беззащитни жени. На това трябва да се постави точка“, категоричен е Валери Симеонов.

Той обясни какви са акцентите в програмата на НФСБ за справяне с циганския проблем. На първо място е поставен въпросът за ядрата на циганската престъпност – гетата.

„Държавата трябва да влезе в гетата. Не само във Войводино, навсякъде в страната. С полиция, с прокуратура, с властите, свързани със строителния контрол и с изпълнението на нормите в Закона за устройство на територията, който не е писан само за българи, а за всички.

Едно от решенията на проблема е задължителното връщане на децата в училище – първите стъпки вече са направени от българското правителство, но това трябва да бъде по-мащабно действие. Ако трябва да се наливат пари, то нека да е в такава посока, свързана с образованието, а не за всякакви безумни инициативи, от които видяхме, полза няма.

Но това е въпрос на дългосрочна държавна програма. А не въпрос на галене с перце, с европейски средства или с пари на измъчения български данъкоплатец. Не с разни декади на „ромско включване“, където се изливат десетки милиони евро, а никаква полза няма.

Тези хора трябва да разберат, че имат задължения. И че техните права не са повече от тези на всеки български гражданин. Това, че те са цигани, не им създава никакви привилегии. И никой не е длъжен да се грижи за тях, да ги изхранва и да обгрижва техните деца. Няма такова нещо!

Те трябва най-после да разберат, че в България има закони и че тези закони се прилагат с желязна сила“, каза още Валери Симеонов.

Десант