По настояване на областния координатор на НФСБ: Поставиха във Варна контейнери за ненужни дрех
14.01.2019г.

По настояване на координатора на НФСБ за областите Варна, Добрич и Шумен Димитър Карбов, вече и във Варна могат да се дарят ненужни дрехи и други текстилни продукти в специални за целта контейнери.

От БЧК доставиха няколко контейнера за дрехи и аксесоари от текстил във Варна. Специализираните съдове са поставени на Колхозния пазар (до детската кухня), на бул.”Чаталджа”, в Цветния квартал, пазар “Часовника” (Синия пазар), в кв. “Аспарухово” и на паркинга на Метро и на други места.

Общо 10 контейнера за дрехи ще бъдат разположени в различни точки на града. За обработването на дрехите ще се грижи фирма с дългогодишен опит в тази сфера, с която ще бъде подписан договор. Контейнерите ще дадат възможност на всеки, който желае да дари стари, но години за употреба дрехи, да го направи по всяко време и по удобен начин.Инициативата е по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа.

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Събраните продукти периодично ще се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. Изискването към текстилните изделия - дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка.

С тези, които са годни за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда.

Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др.

Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.