НФСБ гласува против преговорите със САЩ за F-16
Това е станало днес на закритото за медиите заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси
16.01.2019г.

Депутатите от НФСБ са гласували „против” преговорите с правителството на САЩ за закупуване на изтребители F-16. Това е станало днес на закритото за медиите заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Повод за заседанието пе поискания от правителството мандат от Народното събрание за преговори със САЩ за сделка с цел подобряване на параметрите на офертата.

Днес имаше две заседания на парламентарни комисии – тази по отбрана и бюджетната. След заседанието на първата комисия военният министър Красимир Каракачанов обяви, че само БСП и „Воля” не са подкрепили преговорите със САЩ.

Каракачанов е министър от квотата на „Обединени патриоти” (ОП) и на партия ВМРО. Тънкият момент е, че в Комисията по отбрана коалицията ОП е представлявана само от хора на партията на Каракачанов.

В бюджетната комисия коалиционните партньори на ВМРО – „Атака” и НФСБ, са гласували „против” преговори със САЩ. Там депутатите от ОП са трима – Йордан Апостолов (НФСБ), както и Николай Александров и Маргарита Николова („Атака”).

„В бюджетната комисия и тримата гласувахме „против”. И проектът нямаше да мине, защото гласовете са 11 на 11, но просто от БСП за мен умишлено ги нямаше двама човека. Затова и при гласуването бяхме 11 „за” срещу 9 „против”.

При такова важно гласуване не може другите политически сили да са мобилизирани и абсолютно всички членове на Комисията да са там, а пък точно от БСП, които уж са най-големия противник на тези самолети (поне от изказванията на Румен Гечев и Славчо Велков в медиите), и да не дойдат.

Тези двама човека могат по правило, дори и да отсъстват, да възложат гласа си на друг техен човек от тяхната група. За мен е странно, че не са го направили”, коментира Йордан Апостолов.

Според него това не е случайно.

„Аз тук виждам някаква завера - че в медиите и пред хората се говори едно, а де факто се изпълнява друго. Просто ГЕРБ си бяха осигурили комфорта, те бяха спокойни. Даже и утре за пленарна зала са спокойни. Казват „нас въобще не ни вълнува това нещо, това е тема, която е приключила за нас”, обясни депутатът.

Ключова в случая отново се оказва ролята на ДПС, които са подкрепили преговорите със САЩ. Дали обаче това ще е достатъчно при окончателното гласуване в пленарна зала утре, предстои да разберем.