Офертата за F-16 не отговаря на 4 от 7 предварително поставени условия
Решението да се преговаря със САЩ е нагаждане към един от кандидатите, категоричен е лидерът на НФСБ Валери Симеонов
17.01.2019г.

Относно решението на парламента да преговаря със САЩ за закупуването на самолети F-16 Валери Симеонов заяви за БНТ, че това е нагаждане към един от кандидатите, защото офертата не отговаряла на 4 от 7 предварително поставени условия, сред които срокът за доставка (24 месеца след подписване на договора), разкриване на всички технически данни на самолета и това, че всъщност F-16 Bоck 70 не е на въоръжение в НАТО в момента.

”Бойната авиацията има за задача да осигури въздушното пространство на една държава. Само си представете тези 16 фантома по какъв начин успешно ще се противопоставят на Турция, която има 600 самолети или на Гърция, която има 350”, допълни още бившият вицепремиер.

Той увери, че не препраща българската отбрана към Русия по никакъв начин: ”Напротив, смятам, че не трябва нищо да се купува от Русия, след като сме член на НАТО. Но това, което направи България, е унизително и позорно.”

В коментар за коалиционните отношения Симеонов заяви, че не може да се говори за сериозни различия и че не би искал да обсъжда подобни въпроси в телевизионно студио.

Той защити Красимир Каракачанов във връзка с изказването му за ромите във Войводиново: ”Естествено, че думите на Каракачанов бяха извадени от контекста, естествено, че той има предвид конкретната група, която е извършила престъплението. Ние имаме познати и членове, които са цигани, които работят, образоват децата си. Какво ще стане, ако сложим кръст на целия етнос? Кой ще чисти София? Кой ще строи? Циганският етнос е в България трябва да се оправим с него и ще се оправим.”