НФСБ, телевизия СКАТ и сайтът Десант отбелязаха 141 години от освобождението на Бургас
На 6 февруари преди 141 години в морския град влиза летящият отряд на полковник Александър Лермонтов, племенник на прочутия поет Михаил Лермонтов
06.02.2019г.

Родолюбците от „Национален фронт за спасение на България“ почетоха освобождението на Бургас от османска власт. На 6 февруари, преди 141 години, в морския град влиза летящият отряд на полковник Александър Лермонтов, племенник на прочутия поет Михаил Лермонтов.

Представители на Националния фронт, журналисти от телевизия СКАТ и сайта „Десант“, както и граждани на Бургас се събраха в Приморския парк и отрупаха с венци и цветя паметника, издигнат на мястото, където се е намирал руският военен лазарет.

Внезапното и успешно настъпление на русите в края на 1877 г. всява паника сред властите и турското население, което започва да напуска югоизточните части на България.

През декември същата година в Бургас започват да пристигат турски параходи и гемии за превозване на изплашеното турско население към Цариград и Мала Азия. Останалото в града християнско население се събира вечер на групи на различни места в града – в Боналовата градина, в гръцката църква, на гемии в пристанището.

В началото на януари 1878 г., когато турската власт в Бургас почти не съществува параходът „Селиме“ стоварва 300 турски войници, за да поемат охраната на града. В морския град освен редовна турска пехота, има и множество черкези и башибозуци.

На 5 февруари тук пристига с разузнавателна цел първият руски разезд от 30 кавалеристи. На следващия ден – 6 февруари, отрядът на полковник Лермонтов в състав четири роти пехота, две конни оръдия и три взвода драгуни, потегля от Айтос за Бургас.

Неговата цел е да се осигури на руския флот достъп до бургаското пристанище. Идеята е руската войска да заеме позиции в залива и спре нахлуващите от север през Дюленския проход черкези и дезертирали турски войници.

На 6 февруари към три часа следобед, въпреки големия студ, цялото население, начело с първенците на града Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая, съпровождано от духовенството, излиза в края на града, за да посрещне тържествено освободителите.

На това място, което днес попада в центъра на Бургас, се издига мемориал в чест на събитието. Паметник е вдигнат там, където е бил руският военен лазарет.

Полевата болница е организирана от дъщерята на полковник Лермонтов – Александра, която идва в Бургас през май 1879 г., заедно с 4-и армейски корпус. Тук тя подпомага обучението на медицински кадри, а при създаването на лазарета закупува със собствени средства болничен инвентар и инструментариум.

Самият монумент е вдигнат от войници от 24-та пехотна дивизия, в памет на техните другари от 93-ти Иркутски и 94-ти Енисейски пехотен полк, загинали в края на Руско-турската война.