НФСБ припомни на Светия синод молбата си Васил Левски да бъде канонизиран за светец
12.02.2019г.

Националният изпълнителен комитет на „Национален фронт за спасение на България“ изпрати до Светия синод на Българската православна църква напомняне за своята молба спешно да бъде разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски. В нея бяха изложени мотиви, свързани с живота и дейността му в защита на православните християни и мъченическата му смърт.

”Тази наша молба срещна голяма обществена подкрепа сред боголюбивия български народ, включително и сред мнозина свещенослужители, но по необясними за нас причини въпросът и до ден днешен не е разглеждан от Светия синод на БПЦ” - изтъкват от НФСБ.

От Националния фронт уточняват, че без отговор е останала и молбата им за среща с архиереи от Светия синод и лично с Негово Светейшество патриарх Неофит Български, на която да представят допълнителни аргументи за начеване на процедурата по канонизация на Васил Левски, който жертва живота си, за да можем днес в България да изповядваме своята Православна вяра свободно, без гонения и притеснения.

”В своята история Светата ни Православна църква неведнъж е откликвала на молбите и духовните потребности на миряните, дълги векове е съумявала да съхрани не само Вярата, но и българския дух на народа ни. Храбри свещенослужители рискуваха не само сана си, но и свободата и дори живота си, за да поведат борбата за независимостта на БПЦ, на която се радваме днес. И благодарение на която вие, уважаеми архиереи, имате високата отговорност да водите БПЦ” - се казва още в напомнянето на НФСБ.

Ръководството на Национален фронт за спасение на България изразява надежда, че тяхното настояване да бъде разгледано предложението за процедура по канонизацията на Васил Иванов Кунчев ще бъде осъществено и отново потвърждават готовността и желанието си за среща по този въпрос с Негово Светейшество Българския патриарх.