Делегация, водена от Валери Симеонов, посети българите от Западните покрайнини
Повод за визитата бе годишнината от гибелта на Левски
18.02.2019г.

Българска делегация, водена от лидера на НФСБ Валери Симеонов пристигна в Цариброд, за да отбележи 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

В Българския културно-информационен център Валери Симеонов, заедно със зам.-председателите на НФСБ Данчо Хаджиев и Борис Ячев, народният представител от патриотичната партия Росен Живков, заместник-министрите на енергетиката – Красимир Първанов, на културата – Румен Димитров, на регионалното развитие - Валентин Йовев, разговаряха със сънародниците ни от Цариброд, Звонци и Бабушница.

Преди това българската делегация поднесе венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски.

„Ние сме тук – при българите от Западните покрайнини, за да покажем колко важно е запазването на българското самосъзнание на нашите сънародници зад граница. Някои от българските общества зад граница, каквото е това в Сърбия, са подложени на сериозни репресии. Ето, защо – отново подчертавам, ние сме тук, за да изразим своята съпричастност и категоричната решимост на НФСБ, и на нашето управление, че ще подкрепяме и защитаваме интересите на българите в Сърбия“, посочи лидерът на НФСБ и народен представител Валери Симеонов.

Представителите на българската делегация се включиха в награждаването на ученици от 1 до 5 клас, които изучават български език в ОУ „Христо Ботев“ в Цариброд.

Преди официалната церемония, по време на срещата в Културно-информационния център беше поставен въпроса за липсата на учебници по български език.

„Помощта на българската държава не може да се изразява единствено в официални срещи между министър-председателите, а трябва да се сведе до едно практически-административно ниво. Защото стана ясно, че има глад за учебници – при необходимост от 50 учебници – сръбската държава е отпечатала 30“, даде пример Валери Симеонов.

Той напомни, че все още не е сключено споразумение между образователните министерства на Сърбия и България, които биха могли да решат този и други проблеми, свързани с образованието.

Валери Симеонов пое ангажимента за проблема с учебниците и заяви, че разчита на съдействието на министър Вълчев за това, за да се улесни „работата на българските учители в Цариброд, които са едни истински възрожденски дейци“.

По време на срещата стана ясно, че екскурзиите на български ученици от Западните покрайнини у нас, организирани от НФСБ, са дали видим резултат. След посещенията тук се е увеличил броят на децата, желаещи да изучават български език в училището в Цариброд.